GO BACK
    TO MENU

    Roadtrip /// Chili en Argentinië

    Wat doe je als blijkt dat je ineens buiten de bouwvak op vakantie kunt? En je daar in oktober achter komt? Mijn man en ik besloten dat we op reis zouden gaan naar het zuidelijk halfrond. En dan Zuid-Amerika, om meer precies te zijn. En om nóg preciezer te zijn: Chili en Argentinië. Waarom die landen? Ik heb al heel lang een fascinatie met Chili. Het land is meer dan 5000 kilometer lang en daardoor enorm gevarieerd. Waar je in het noorden de Atacama woestijn hebt, de droogste woestijn van de wereld, ben je in het zuiden niet ver verwijderd van de Zuidpool. Het is een bijzonder land, dat relatief makkelijk te bereizen is. Buenos Aires hebben we ook bezocht, het lag op de (vlieg)route. Maar onze focus lag op Chili.

    In 3,5 week kun je natuurlijk niet alles zien. We knipten de reis op in 3 delen. We bezochten Buenos Aires en Santiago (de citytrips), reden een groot deel van de Carretera Austral (de roadtrip) en vlogen daarna door naar Patagonië (de toeristische route). Hieronder volgt een verslag van onze roadtrip Chili – Argentinië, met tips & tricks maar vooral met heel veel foto’s!


    We zouden eerst een vlucht hebben met een overstap in Amerika maar toen bleek dat ze bij Schipholtickets een fout hadden gemaakt met onze tickets. We zouden maar een uur hebben om over te stappen op Atlanta, één van de grootste vliegvelden van Amerika. Het vliegtuig dat we moesten zien te halen was het enige vliegtuig dat die dag naar Buenos Aires zou vliegen. Niet zo’n heel realistisch plan. Gelukkig zagen ze dat (na een belletje) bij Schipholtickets ook in en losten ze  het heel netjes op: we kregen een directe vlucht aangeboden van Amsterdam naar Buenos Aires met KLM. Toch wel heel erg fijn om nota bene op mijn verjaardag niet te hoeven stressen. Maar, tip #1, altijd even je tickets dubbelchecken en zelf blijven nadenken! 😉

    Buenos Aires/// D e   c i t y t r i p s

    We begonnen onze reis in Buenos Aires, een prachtige stad met hele verschillende wijken. Door een fiets te huren (bijvoorbeeld bij BA Bikes) kun je op een relaxte manier de stad verkennen. De metro is ook een goede (en goedkope) optie. Wij verbleven in ‘La Querencia de Buenos Aires‘, een fijne en mooie B&B vlakbij de meer toeristische wijk San Telmo. Eigenaar Yann is een aardige kerel die veel weet over de stad. Hij kan ook een airport transfer regelen, wat wij wel handig vonden. De luchthaven ligt namelijk best een eindje buiten de stad.

    SEE

    #1 Cementerio de la Recoleta /// Een indrukwekkende begraafplaats waar het ene graf nog groter en indrukwekkender is dan het andere. Het zijn complete bouwwerken die soms zelfs lijken op kleine kapelletjes en kerkjes. Ook de beroemde Eva (Evita) Perón ligt hier begraven.
    #2 La Boca /// In La Boca, een ruige en onveilige wijk van de stad, vind je een (toeristisch) straatje met kleurige huizen. Je wordt hier door een taxi gedropt in de ‘veilige zone’, omdat je er niet zomaar even heen kunt vanuit een andere (wel veilige) wijk. Wij hebben dit overgeslagen omdat we fietsen hadden gehuurd. Maar het schijnt wel een bezienswaardigheid te zien, naast het voetbalstadion (La Bombonera) dat zich in deze wijk bevindt.
    #3 Tuinen /// Er is een hele mooie Botanische tuin én de grootste Japanse-tuin-buiten-Japan. Ze zaten allebei dicht toen wij er waren (want het was nieuwjaarsdag), maar het zag er wel echt mooi uit vanaf de buitenkant.

    DO

    #1 Steak eten /// Als vegetariër moet je eigenlijk gewoon niet naar Argentinië gaan. Zie zo’n heerlijk sappige steak maar eens te laten staan…
    #2 Tango dansen (of bekijken) /// Ooit ontstaan op de straten en in de bordelen van Buenos Aires en Montevideo (Uruguay), nu niet meer weg te denken uit de stad. Je kunt een show bezoeken, zelf danslessen nemen of een danskoppel in actie bewonderen op één van de vele pleintjes die de stad rijk is (bijvoorbeeld in San Telmo).
    #3 San Telmo /// Bezoek op zondag de antiekmarkt in San Telmo (ook de plek waar je tangodansers kunt spotten, zie #2). Je kunt er ook prima op de fiets heen. In de overdekte Mercado de San Telmo kun je vervolgens fijn lunchen (empanadas bijvoorbeeld!).

    Na een paar fijne dagen in Buenos Aires vlogen we (met KLM) verder naar Santiago. Een stoel naast het raampje is zeker aan te raden, aangezien je over het Andesgebergte vliegt. Echt adembenemend mooi! In Santiago verbleven we in Petit Hotel Vilafranca, een fijne plek op een centrale locatie (je pakt vanaf hier makkelijk de metro). Zelf vind ik een patio of een tuin altijd heel fijn, om lekker buiten te kunnen zitten en ontbijten. Het ‘petit hotel’ is een prachtig oud herenhuis met vriendelijk personeel en een heerlijk uitgebreid ontbijt. Echt een aanrader! Toen we er waren boekten we nog een nacht extra voor op de terugweg (we vlogen uiteindelijk weer naar huis vanaf Santiago). Santiago is een ontspannen, vriendelijke stad met een relaxte sfeer.

    SEE

    Museo Chileno de Arte Precolombino /// Dit gloednieuwe museum is een fijne eerste kennismaking met Chili. Kun je in de museumshop ook gelijk vast souvenirs scoren.
    Mercado Central /// Een fotogenieke plek, deze Britse-prefab-markthal vol met viskraampjes. Als je niet op sandalen loopt en je je neus dicht houdt is het echt prima te doen.

    DO

    Iets eten in een Chileens restaurant (bijvoorbeeld bij Liguria) /// Als je vrijwel geen Spaans spreekt (zoals wij) is het altijd een verrassing wat je krijgt.
    Pizza eten bij Voraz Pizza /// De italianen laten je ook in de Chileense hoofdstad niet in de steek als je even snel iets lekkers wilt eten.
    Wijn drinken /// It’s not just about food. Chilenen zijn goed in het maken van heerlijke wijn.
    Koffie met benen /// In Santiago bestaat er zoiets als ‘koffie met benen’. Koffie wordt hier geserveerd door schaarsgeklede dames. Ook Chileense vrouwen schijnen hier gewoon koffie te halen. De koffietentjes hebben vaak tropische namen, maar wij vonden het buiten met 30 graden al wel warm genoeg ^^

    1. Roadtrip ChiliRoadtrip Chili

    /// D E   R O A D T R I P

    Deze roadtrip was misschien wel de roadtrip-aller-roadtrips. Hoewel er natuurlijke meerdere geweldige autoroutes op de wereld te vinden zijn, behoort de Carretera Austral toch zeker wel in de top-10. In 1976 is begonnen met het aanleggen van ‘de weg naar het zuiden’, in opdracht van dictator Pinochet. De weg wordt ook wel gezien als een ‘triomf van de mensheid over de natuur’. De weg loopt dwars door de wildernis en is adembenemend mooi. Het is deels verhard, deels onverhard. Een 4×4 is absoluut aan te raden, hoewel steeds meer stukken van de route worden verhard. Dat de natuur zich niet bij de ‘triomf van de mensheid’ heeft neergelegd bleek tijdens een recente modderstroom (begin december) die een deel van een dorp én een stuk van de route wegvaagde. We moesten hierdoor een stuk omreizen via water (het is een fjord-achtig gebied).

    Wat je moet weten als je de Carretera Austral wilt rijden

    – Calculeer voldoende tijd in. Houd rekening met onverharde wegen en wegen in slechte staat maar ook met onverwachte wijzigingen in de route. Daarnaast heb je veel te maken met ferries, omdat je vaak water moet oversteken. Neem de tijd, haast niet. Blijf wachten als je denkt dat je een ferry niet op kunt. Vaak kun je toch mee, ook als je niet het juiste ticket hebt.
    – Zorg dat je een reserveband hebt. De kans is erg groot dat je ‘m nodig gaat hebben. Laat een lekke band altijd snel repareren zodat je altijd een reserveband hebt.
    – Neem voldoende contant geld mee om te kunnen betalen voor brandstof, eten en drinken en overtochten. Pinautomaten zijn er wel, maar lang niet overal. Neem ook genoeg eten en drinken mee, voor de zekerheid.

    De route kun je op twee manieren rijden, namelijk van boven naar beneden (wat wij hebben gedaan) of van beneden naar boven. Wij vlogen van Santiago naar Puerto Montt (met Sky Airlines) en huurden daar de auto (bij Europcar). Vervolgens reden wij de route tot aan Puerto Chacabuco. Hier namen we de Navimag Ferry terug naar Puerto Montt, om de auto weer in te leveren. Je kunt de auto ook aan het eind van de route op een ander punt inleveren dan waar je de auto hebt afgehaald, maar dat kost je een klein vermogen. De Navimag Ferry moet je van tevoren reserveren. Je slaapt ook op deze boot. Wij verbleven hier:

    Puerto MonttColores del Puerto (via Booking.com). Comfortabele tussenstop. Host Thomas is fantastisch, en hij spreekt Engels.
    HualaihueCabañas El Mirador (Airbnb)
    ChaiténCabaña van Mirjam (Airbnb). Miriam spreekt geen Engels, maar als je wilt kun je hier wel aanschuiven voor een warme maaltijd. Fantastische, huiselijke, warme B&B ergens in the middle of nowhere. Maar er is wel WIFI!
    PuyuhuapiPuhuhuapi Lodge & Spa Na een nachtje op een ferry (omdat we moesten omreizen vanwege Santa Lucia) waren we hier wel aan toe. Een nogal decadente keuze, maar wat was het fijn. Je kunt hier alleen met een bootje komen, je krijgt champagne bij aankomst en de natuurlijke warmwaterbaden zijn wel echt fantastisch. Je hebt hier geen bereik (er is wel een telefoonverbinding beschikbaar in geval van nood) dus je bent echt even ‘van de wereld’. Voor de newlyweds: zeker honeymoonwaardig!
    PuyuhuapiCasa Ludwig. In de omgeving van Puyuhuapi is het prachtig. We verbleven in totaal 3 nachten in Puyuhuapi, waarvan 2 bij Casa Ludwig. En ja, het is gebouwd door Duitse kolonisten, waar de eigenaresse van afstamt. Als je vertrekt uit Puyuhuapi, bezoek dan trouwens zeker het adembenemende Queulat National Park!
    Aysen / Puerto Chacabuco – Cabañas Shangrila Aysen. Omdat we alvast in de buurt wilden zijn van de Navimag Ferry (die we echt niet wilden missen) zochten we een plek in Aysen. En waarom in een 2-persoonshuisje zitten als je ook in een 6-persoonhuisje kan vertoeven? We waren nu toch op de luxe tour. De BBQ-mogelijkheden trokken ons over de streep.

    OK, foto’s.

    roadtrip chili

    /// D E   T O U R I S T I S C H E   R O U T E

    Als je dan toch zo dicht in de buurt bent mag je Patagonië echt niet overslaan. Klopt, je bent er niet de enige, zeker niet als het zomer is en de Chilenen er zelf ook op uit gaan. Maar negeer het wandelclubjes-geweld en laat de adembenemende landschappen op je inwerken. Er is hier veel geregeld voor toeristen dus je kunt hier prima op de bonnefooi heenreizen (wat wij deden). Wil je ‘De W’ wandelen, of een andere bekende wandelroute, dan moet je wel echt voorbereiden. Zoals ik al zei: je bent hier niet de enige. Aangezien wij meer dan 100 euro voor een nacht in een tentje wat veel vonden (en ok, toegegeven: ik ben ook niet zo’n diehard wandelaar) hebben wij alleen dagtrips gedaan. Onze uitvalsbasis was Puerto Natales. We vlogen naar Punta Arenas vanuit Puerto Montt (met SKY) en pakten vervolgens de bus (Bus Sur – maar er zijn er meer) naar Puerto Natales. Die bus van tevoren reserveren is aan te raden, omdat we anders pas met een bus van een uur later weg hadden gekund. We verbleven hier:

    Puerto Natales Kau Lodge. Luxe locatie met fijne bedden en een fantastisch uitzicht. De eigenaar / manager was wel onvriendelijk, en er hing niet zo’n hele gezellige sfeer. Na een paar dagen zijn we ‘verhuisd’ naar Pension Amerindia, wat veel meer ons ding was. Vriendelijk personeel, en ze hadden er ook een restaurantje waar je prima hamburgers kon eten. Aan de overkant hadden ze fantastische ijsjes, en om de hoek zit Café Artimaña waar we twee keer hebben gegeten omdat het zo lekker was. We deden een tour door Torres Del Paine. Je kunt hiervoor ook zelf een auto huren (het voordeel is dat je dan zelf kunt bepalen hoe lang je op elke plek blijft) maar een tour is ook een makkelijke manier om veel moois te zien. De tour vonden wij wel value for money: je kunt met de entree die je betaalt voor het park ook een dag later het park nog in. Kwam voor ons mooi uit, want wij hebben de volgende dag de iconische ‘Torres’ van dichtbij bekeken (ik was aardig gesloopt, maar het was het waard – ondanks het wandelclubjes-geweld). Wandelstokken zijn trouwens best aan te raden, al is het zonder ook te doen.

    Punta Arenas – Vanaf hier vlogen we uiteindelijk terug naar Santiago (met Sky), om vanaf daar terug naar Amsterdam te vliegen. We verbleven bij B&B Miriam, waar we twee nachten bleven omdat een bezoekje aan Isla Magdalena ons een mooie afsluiter leek van ons bezoek aan Patagonië (en ja, het was fantastisch – hoe kan het ook anders met fluffy baby-penguïns).

    Ok, nog één keer: Chili in al zijn onvergetelijke schoonheid.